Antyoksydanty w zielonej herbacie – czemu są tak ważne?

Zielona herbata posiada wiele cennych składników, które mają właściwości prozdrowotne. Jest bogata w witaminy, mikroelementy, a także składniki odżywcze, między innymi antyoksydanty, które walczą z wolnymi rodnikami.

Czym są antyoksydanty?

Antyoksydanty, inaczej przeciwutleniacze to związki chemiczne, które mają za zadanie robić porządek w naszym organizmie. Dzięki nim wole rodniki odpowiedzialne za proces starzenia się oraz uszkadzanie komórek są skutecznie usuwane z naszego organizmu. W ten sposób zmniejsza się ryzyko wystąpienia wielu poważnych chorób cywilizacyjnych i uciążliwych dolegliwości, które mogą uprzykrzyć życie.

Zielona herbata – najlepsze źródło antyoksydantów

Chcąc zachować zdrowie i dobre samopoczucie na długi czas, warto dostarczać do swojego organizmu, jak najwięcej przeciwutleniaczy. Gdzie ich szukać? Uważa się, że najlepszym źródłem antyoksydantów są owoce, warzywa oraz herbaty, między innymi zielona, która ponoć na największy potencjał, jeżeli chodzi o zawartość tych związków chemicznych. Oczywiście w tym wypadku bardzo ważną kwestią jest odpowiednie parzenie. Chociaż przygotowanie naparu z zielonej herbaty nie jest procesem zbyt skomplikowanym, ani długim, to mimo wszystko w ten proces trzeba się zaangażować. Dlaczego? Aby zielona herbata nie straciła swoich drogocennych właściwości, musi być parzona w odpowiednie wodzie, temperaturze oraz czasie.

Jak przygotować zieloną herbatę?

Jeżeli zależy nam na tym, aby wydobyć z herbaty to, co najlepsze, czyli doskonały smak, aromat oraz cenne właściwości zdrowotne, trzeba wiedzieć, jak przygotować napar. W zależności od wybranej odmiany, herbatę parzymy od 1,5-3 minut, ważne jest to, aby używać miękkiej wody i temperatury nie przekraczającej 80 stopni Celsjusza. Poszczególne gatunki mogą mieć różne zapotrzebowania, które należy wziąć pod uwagę. Zielonej herbaty pod żadnym pozorem nie parzymy przy użyciu wrzątku. Napar możemy przyrządzać z tych samych liści kilka razy, ale nie można z niego korzystać po upływie 12 godzin, gdyż będzie rozwijał się na nich grzyb.

Co, jeżeli nie mamy czasu na parzenie zielonej herbaty? Chociaż parzenie herbaty nie jest zbyt trudne, to trzeba się zaangażować nieco bardziej, niż w przypadku zaparzania herbaty ekspresowej. Nie zawsze mamy na to czas i odpowiedni sprzęt, nie mniej jednak nie musimy rezygnować ze spożywania zdrowotnego napoju. Marka Soti Natural wprowadziła na rynek  naturalne napoje wykonane z wody i zielonej herbaty pochodzącej z Japonii. To bardzo prosty, innowacyjny pomysł, który zyskał uznanie na całym świecie. Zdrowe napoje Soti są obecnie sprzedawane w marketach, sklepach Biedronka, Lidl, Rossmann i nie tylko. Napoje cieszą się bardzo dużym zainteresowanie, firma zaopatruje w nie również restauracje oraz różnego rodzaju bary. Bez wątpienia jest to doskonała alternatywa dla słodkich napojów, kawy czy energetyków, które mogą zrujnować nam zdrowie i to szybciej, niż może się wydawać. Napoje Soti nie mają cukrów, barwników, aromatów, są pozbawione wszelkich substancji chemicznych – to produkty naturalne, ekologiczne, posiadające certyfikat Eko. Taki napój można zabrać ze sobą wszędzie – do szkoły, na uczelnie, na trening, do pracy. Jest to praktyczne i wygodne rozwiązanie, jednocześnie dbamy o swoje zdrowie.